top of page

Güzel Gonyam evinde bulunan 10 nostaljik eşya

Eski Güzel Gonyam'ın evlerinde özellikle de köy evlerinde bulunan ve hâlâ bazılarının kullanıldığı 10 nostaljik eşyayı sizler için toparladık.

Sizde şu anda hangileri kaldı?

1. Sarı Süpürge

Kapı önünden başlayalım. Bugün Güzel Gonyam'ın köylerinde hâlen kullanılan "Sarı Süpürge" bizim için nostaljinin başlangıcıdır. Hafif ıslatılır ve toz kaldırmasın diye yavaş yavaş süpürülür.

2. Paspas

Eşiklerin önüne serilirdi evvelden. Örülürdü üstelik. Onun için kıymetliydi, el emeği göz nuruydu. Evde ne kadar halısız, kilimsiz boş alan varsa, o boşluğu paspas doldururdu.

3. Gaz Lambası

Gaz yağı ile çalışan, gazın konduğu haznenin bazen bakır bazen porselen olduğu, şişesinin uzun, ince, narin, kırılgan yapıda şekil bulduğu, hüzünlü bir aydınlatma aracıydı ve her evde bulunurdu.

Emaye başlığı fitili istenen ölçüde dışarı çıkarırdı. Kokusunu hala algılar gaz lambalı evde büyümüş nesiller. Şimdilerde nostaljik olarak kullanılıyor.

4. Divan ve o efsane perdeler

Eskiden köy evlerinde kullanılan bu baş köşe simgesi divanın yerini çekyat, kanepe ve koltuklar aldı. Keresteden yapılan bu mobilyanın rahatlığı değme mobilyalara taş çıkarır nitelikteydi ve hâlâ bazı evlerde kullanılmaya devam edilir.

Arkadaki o efsane perdeleri de unutmamak gerekir. Her evde bu renk ve düzende bir perde olmazsa olmazlarımızdı :)

5: Güğüm

Sobalı evlerde bulaşık yıkamak ve bilumum işlerde kullanılan, sobanın ısısıyla daima fokur fokur kaynayan hizmete hazır olan bir çeşit su kabı olarak hayatımızdaki nostaljik yerini aldı.

Çıtır çıtır yanan sobaların vazgeçilmez süsü güğümleri köylerde, sobalı evlerde hâlâ görmek mümkün.

6. Yemek Sinisi

Evlerin olmazsa olmazıydı.

Sofra bezi ve yükseltmek için kullanılan ara kasnak vasıtasıyla, üzerinde yemeklerin yendiği ailenin "yuvarlak masa" gibi buluşma noktasıydı.

Fast-food ve yemek masası kültürüne geçiş nedeniyle kullanımının azaldığı, yerde yemek yeme kültürüne ait yuvarlak bu mutfak eşyasında hepimizin çok anısı vardır.

7. Duvarda asılı duran Kur'an Çantası

Hemen her evde, dışı dantelden örülmüş bir çanta haline getirilmiş; Kur'an-ı Kerim için özellikle yapılmış kılıflar vardı. İçerisinde Kur'an konulur ve duvara yükseğe asılırdı.

8. El örgüsü banyo lifi

Renk renk iplerle örülür ve çeyiz sandıklarını, hurçlarını, bohçaları süslerdi. Banyoların vazgeçilmezidir el örgüsü lifler. Hâlâ banyolarımızda ya da evin bir çekmecesinde bulunur bu güzel renklerde yumuşak modelli lifler. Kolay kolay da hayatımızdan çıkacağa benzemiyor.

9. Kırmızı ojeli kadın eli sabunluğu

Parmağındaki yüzük ve kırmızı ojeleriyle, avucuna mıknatıs tutturulmuş, bir zamanlar bir çok evin lavabosunda bulunan, çocukluğumuzun sabunluğu.

10. Karınca Duası

Çerçeveli kullanımları yaygın olmakla birlikte, sonraları küçük kartonlara basılıp satılan, mutfakların vazgeçilmeziydi Karınca Duası. Hem bereket getirdiğine, hem de bulunduğu yerden karınca geçmediğine inanılırdı.

Seçme Yazılar...
bottom of page