top of page

'Milli futbol şehri' Konya'dan 10 futbol karesi

Türk Milli Takımı, İstanbul maçlarında yaşadığı tribünlerdeki tepkilerden dolayı rotasını Konya'ya çevirdi. Euro 2016 elemelerindeki iki kritik maç, Letonya ve Hollanda karşılaşmaları Konya Torku Arena'da oynanacak. Şehrin futbol ortamını 10 karede derledik.

Türkiye, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu'nda 3 Eylül’de Letonya, 6 Eylül Pazar günü de Hollanda ile karşılaşacağı Konya'da ilk kez sahaya çıkacak. Geçen sezon hizmete giren Konya Büyükşehir Torku Arena da ilk kez milli maça ev sahipliği yapacak.

Konya, ay yıldızlı ekibin 92 yıllık tarihinde A milli maç oynanan Türkiye'deki 15. şehir olacak. A Milli Futbol Takımı daha önce İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Trabzon, Antalya, Gaziantep, Denizli, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Manisa ve Mersin'de karşılaşma yaptı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Torku Arena Stadı'nın bulunduğu bölgede, gelenlerin kendilerini tribünde hissetmesini sağlayan, orijinal kale filesi, stat koltuğu ve suni çim kullanılan bir otobüs durağı yaptırdı. Durağı yeni transferlerden Abdou Razack Traore tanıttı.

Durağın zemininde ve ön kısmında, bütünlüğü koruması amacıyla suni çim, dışında ise 7 milimetre kalınlığında orijinal kale filesi kullanıldı. Durakta yapılan ışıklandırmalarla stadın akşam maçlarında yansıttığı ortam oluşturuldu.

Taraftarlar Türk Milli Takımı'nı gece geç saatlerde olmasına karşın coşkuyla karşıladı.

Yeni statlarıyla daha da coşkulu bir hal alan Konyasporlu taraftarlar bu fotoğrafta yeni transfer Samuel Holmen'e 'merhaba' diyor.

Konya Büyükşehir Torku Arena'nın temeli 17 Ekim 2012 tarihinde atıldı ve 2014 yılı Eylül ayında inşaat tamamlandı. UEFA kriterlerine uygun , futbol topu şeklinde yeşil ve beyaz membranlarla kaplı 41.981 seyirci kapasiteli bir stadyum.

3 Kasım 2014 tarihinde Konyaspor'un da isim sponsoru olan Torku firmasıyla 1 yıllığına 3 milyon dolar karşılığı yapılan anlaşma ile stadın yeni ismi Konya Büyükşehir Torku Arena olarak değiştirildi.

Konyalı taraftarlar son dönemde tribün gösterileriyle de dikkat çekiyor.

Ağır kış şartları için hazırlanan stadyumun çimleri zeminden ısıtmalı olarak yapıldı. Tribünlerde de ısıtma sistemi bulunan stadyumda; alışveriş merkezi, restaurant ve mağazalar da yer alıyor. Stadyum, medyada özellikle futbol topuna benzer bir tasarımının olmasından dolayı gündeme geldi. Stadyumda Selçuklu yapılarında kullanılan geometrik formlar ve futbol topunu oluşturan üçgen, beşgen ve altıgen formlar kullanıldı.

Stadyumun alt tribünü 11.166 kişi, üst tribünü ise 21.968 kişi koltuk kapasiteli ve toplamda 38.656 kişi kapasiteli. VIP izleyiciler ile basın mensupları için 3.773 kişilik alan ayrıldı, protokol içinse 29 + 600 kişilik başka bir alan daha ayrıldı. 200 engelli kapasitesi bulunan stadyumda localar ise toplam 920 kişi kapasiteli.

Torku Arena'nın çimlerinin daha kaliteli olabilmesi için, dünyada kullanımı yeni olan özel bir cihazla her gün suni güneş ışığı veriliyor. Bu sistemler belirli sayıda lambayı üzerinde taşıyan iki alüminyum panelden oluşuyor ve bünyesinde bulunan tekerleklerle hareket ettiriliyor.

(Kaynak: Aljazeera Türk)

Seçme Yazılar...
bottom of page