top of page

Güzel Gonyam'da pilav efsaneleri

Güzel Gonyam'da pilavların klasik sözü: "Age dabağı vir yiğenim"

KISACA KONYA PİLAVI

Son dönemlerde yemek şirketleri ele almıştır bu düğün pilavı işini. Aslında güzel de olmaktadır bir yerde.

Böylece evsahibi sofra başlarında servis yapacak, hizmet edecek hısım, akraba, komşu çocuklarını aramak zorunda kalmaz. Evin hanımları, akraba kadınlar ahçının buyruğu altında oradan oraya koşturmaz. Normali ise şöyledir bu işin.

1. Düğün pilavını yapacak bir ahçı bulunur.

Herkesin yapacağı iş değildir bu. Bazı mahallelerde ve köylerde bu işi yapan, bilinen aşçılar vardır. bunlardan biri ile anlaşırsınız. Kaç kişilik pilav dökeceğinize göre bu ahçı size alınması gereken malzeme miktarını söyler.

2. Bir gün öncesinden hazırlıklara başlanır.

Hazırlıklarda evin hanımları, kızları ve yerine göre erkekleri de yardımcı olur. 3. Düğün günü sabah namazıyla beraber başlanır.

Önceden hazırlanmış yemekler büyük kazanlar içinde ve altlarında yanan odun ateşiyle ısıtılmaya başlanır.

4. Sabah 8.00'e doğru kazanlar bir duayla açılır.

Duayı mahallenin, köyün imamı veya o çevreden dini bilgisi olan biri yapar.

(Kimi köy düğünlerinde bir gün önceki damat eğlencesinde aşırıya kaçılmışsa [içki içilmesi, kadın oynatılması gibi.] bu durumu haber alan imam kazan açmaya gelmez. İşte o zaman kazan duasını yapacak birini aramaya koyulur düğün sahibi. Şunu da söyleyeyim bu tür olaylar da sadece köylerde olur. Bilhassa bazı ova köyleri bu konuda mimlidir. Şehirde içkili vs. damat eğlenceleri olmaz.) 5. Düğün Pilavi için sabah 08.00 gibi misafirler gelmeye başlar.

Etrafı taburelerle çevrili büyük sofralara buyur edilirler.

Düğün sahibi yemek verilen bahçenin (evet, normali bahçe gibi açık alandır bunun) girişinde gelen misafirleri karşılar, ayak üstü bir kaç söz edip onları içeri yemek yenen yere doğru yönlendirir. 6. Gelen misafirler masalara oturduktan ve masanın etrafındaki tabureler dolduktan sonra hemen servis başlar.

Yemekler belli bir sıra dahilinde gelir.

Eğer yemek şirketiyle anlaşılmamışsa servisi evin, hısım akrabanın, konu komşunun gençleri yapar.

Etli pilav yendikten sonra hizmet eden gençlerden biri sorar "yedek gelsin mi?" diye.

Genelde gelir. Ğğer masada biraz yırtık, düğün evine nazı geçen yaşlı biri varsa o zaten hizmet eden gençlere de bırakmaz. Hemen söyler. Bu tür kişiler hizmette bir aksama varsa servis yapan gençlere attıkları hafif fırçalarla servisi hızlandırdıkları için o masa açısından da faydalıdır. 7. Yemek yendikten sonra genelde varsa masadaki bir çocuk, yoksa sofranın en genci yemek duası yapar. "Amin" denir ve kalkılır. 8. Köyde veya bahçe tipi açık alanda yenmişse bu pilav, yemek yenen alanın dışında, biraz ötede varillere takılı bir seyyar musluk tertibatının olduğunu görürsünüz.

Gider orada çömelerek ellerinizi yıkar, sonra da yine oraya getirilmiş çay ocağına giderek çayınızı alırsınız. Artık ondan sonrası düğüne gelen tanışlarla, kaç zamandan beri görmediğiniz uzak akrabalarla biraz sohbet içindir. Bir zaman da böyle geçtiten sonra işinize, evinize dönersiniz. Genellikle öğle ezanıyla beraber pilav dağıtımı biter.

Eğer oğlan eviyse pilav dökülen yer ve siz de düğün sahibinin yakınıysanız gelin almaya gitmenin telaşı başlar artık. Arabalara binilir, konvoya katılınır, korna sesleri eşliğinde kız evine doğru yola çıkılır.

Serdar42

(Ekşisözlük)

Seçme Yazılar...
bottom of page