top of page

Ramazanda Konya’ya Gitmek için 10 Neden

Ramazan’da tatile gidilebilecek, zamanın ruhuna uygun destinasyonlar olduğu unutulmamalı. Bu destinasyonlardan biri de Konya. Hem birçok cami ve türbesi, hem de iftar ve sahurlarda sizi bekleyen eşsiz lezzetleri ile Konya Ramazan’da düşünülebilecek yerler arasında yer alıyor.

Konya dışından bir gözden; Türk Telekom’da İnternet Teknolojileri Uzmanı olan Osman Kurt’un gözünden “Ramazan’da Konya’ya gitmek için nedenleri” bir araya getirdik.

Neden-1. Mevlana Türbesi

Konya denince ilk akla Mevlana gelir. Hz. Mevlana’ya ve türbesine uğramadan Konya’ya gelmiş sayılmazsınız.

Neden-2. Şems-i Tebrizi Türbesi

Konya’ya gelip de Mevlana’nın hayatında çok önemli bir yere sahip olan Şems-i Tebrizi‘nin türbesini ziyaret etmemek olmaz. Zaten Mevlana Türbesi ile aralarındaki mesafe de yürüyerek 5 dakika. Türbe, Şerafettin Camii kuzeyinde eskiden mezarlık olan Şems parkı içinde yer alıyor.

Neden-3: Aziziye Camii

Konya çarşısı ortasında yer alan Aziziye Camii, mimarisi ile beni en çok etkileyen camii oldu. Muntazam kesme Gödene taşı ile yapılan camii Osmanlı’nın son dönemi eserleri arasında yerini alıyor.

Aziziye Camii’nin dış mimarisi kadar iç mimarisi de dikkat çekiyor. Barok üslup caminin içinde de hissediliyor. Bu açıdan İstanbul’un boğaz hattındaki Camii’lerin iç mimarisine benziyor.

Neden-4: Alaeddin Camii

1220 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından aynı adı taşıyan tepe üzerine kurulan camii, tipik bir Selçuklu eseri. Yine dikdörtgen mimarisi ile ön saf sevabı düşünülmüş. Ancak Camii etrafında evler olmadığı için bayram ve cumalar dışına vakit namazlarına ön saflarda yer bulmak çok da zor olmuyor.

Neden-5: Bolu Lokantası

Konya’da etli ekmek nerede yenir diye bir Konyalıya sorduğunuzda genellikle size önerdikleri yer Bolu Lokantası oluyor. Her ne kadar adı Bolu Restoranı olsa da burası bir etli ekmek yapan restoran.

Mevlana yakınlarında olmasına karşın turistlerden çok Konyalıların tercih ettiği bir restoran. 3 çeşit etli ekmek yapıyor: Etli ekmek (kıymalı) , Mevlana (peynirli etli ekmek), peynirli pide. Meşhur bıçak arası (parça etten yapılan etli ekmek) burada yok.

Neden-6: Havzan Etli Ekmek

Havzan Etli Ekmek Konya’da birçok restoranı olan bir etli ekmek zinciri. Konyalılardan çok turistlerin tercihi. Ancak ikisinde de etli ekmek yemiş biri olarak ben Havzan’ı tercih ederim. Bolu Lokantası’na göre daha ince çıtır bir hamura etli ekmek yapıyor.

Neden-7: Tiritçi Mithat

Aziziye Camii yakınlarında, çarşı içinde yer alan Mithat Tirit, Konya Tirit’ini Konya’da en iyi yiyebileceğiniz adreslerden biri. Konya Tirit’i Kastamonu Tirit’inden farklı. Daha çok köfteli ve ot ve baharatlı İskender’i anımsatıyor.

Neden-8: Hacı Şükrü Fırın Kebap

Fırın kebap dediğinizde bir Konyalıya sorduğunuzda size ilk söyledikleri adres asırlık fırın kebapçı Hacı Şükrü oluyor. 1907 yılından beri fırın kebap yapan Hacı Şükrü, dışında bir de Vedat Milor’un favorisi Ali Baba var. O Mevlana yakınlarında yer alıyor.

Vedat Milor, böyle bir kuzuyu sadece bir de İspanya’da bir köyde yedim demişti. Açıkçası benim yeterli vaktim olmadığı için iki restoranın da fırın kebabını tadıp fikrimi söyleme şansım olmadı.

Neden-9: Meram Bağları

Konya’da gezip görülmesi gereken yerlerden biri de Meram Bağları. Burayı gezdikten sonra da tepeden Konya manzarası izlemek için de Seyr-i Kafe’ye gelebilirsiniz. Ayrıca Konya Meram Yolu üzerinde İstanbul’daki lüks kafeler gibi kafeler de bulmanız mümkün.

Neden-10: Alışveriş

Konya’da Mevlana çevresindeki tarihi çarşı, Bedesten ya da Zafer Meydan’ında alışveriş için uygun yerler var. Ayrıca siz AVM arıyorsanız. İki büyük alternatifiniz var: Kule Site ve Kent Plaza.

Seçme Yazılar...
bottom of page